RIKTIG OPPTENNING OG BRUK AV GRILLKULL

1. Sikkerhet
Tenk alltid på brannsikkerhet før du tenner grillen. Ha planen klar om noe uforutsett skulle skje. Husk at barn og husdyr fort kan brenne seg på grillen. Tøm alltid asken i en lufttett aske-bøtte av metall.

2. Oppbevaring
Oppbevar kullet på et tørt sted i god avstand fra varmekilder. Husk at kull som antennes brenner med mye høyere temperatur en vedkubber. Kull kan for eksempel lett smelte beholdere av aluminium.

 

 

3. Opptenning
Bruk aldri tennveske. Bruk opptenningsbriketter som brenner med nøytrale gasser dvs. uten lukt som aromatiserer kullet. Bygg en høy pyramide av kullet og tenn på 2 – 3 steder ved foten av pyramiden.

4. Oppstart
Vent til kullet er klart før du begynner å grille. Alt kullet skal være tent og ha et tynt hvitt lag rundt seg før du legger råvarer på grillen. Når alt kullet er tent, kan du rake det utover i brennkammeret, ikke før. Raking i brennkammer før kullet er ferdig tent, kan lett medføre uønsket gnistring.

 

5. Trekk
I motsetning til ved så trenger kull svært lite trekk (oksygen) for å brenne. Du kan holde jevn høy varme over lang tid ved å regulere trekken til et minimum. Griller med lokk og spjeldfunksjon vil med godt kull gi overlegen brenntid (opptil 8 – 10 timer) uten påfyll.

6. Grilling over trekull
Pass på å ha riktig avstand mellom kullbasen og grillristen. Kort avstand kan lett medføre at du mister kontrollen og at maten din blir brent. Da vil også oppflamming bli et langt større problem når fett faller ned på kullbasen. Husk at grillmerker på maten er brennmerker. De er pene å se på, men de løfter ikke smaken. Flytt og vend på maten så ofte som mulig. Det gir best resultat.

 

7. Røyking på kullgrill
Hvis du ønsker mer røyksmak på maten, anbefaler vi å legge en vedkubbe (gjerne utørket) over kullbasen. Da har du røyk i timesvis. Chips og trepellets vil brenne opp i løpet av et par minutter og vil nesten ikke tilføre røykaroma.